DEN HAAG - Maar een klein deel van de meldingen over identiteitsfraude die bij het ministerie van Binnenlandse Zaken binnenkomen, hebben te maken met persoonsgegevens die via internet zijn ontfutseld.

Van de mensen die zich gemeld hebben als slachtoffer van identiteitsfraude, blijkt in 7 procent van de gevallen identiteit- en bankgegevens via internet verkregen.

Dat blijkt uit een vrijdag bekendgemaakt overzicht van de meldingen die Binnenlandse Zaken van 1 december vorig jaar tot 20 juli deze zomer heeft binnengekregen.

Tot nu toe zijn dit jaar 192 meldingen binnengekomen van slachtoffers. Het komt steeds vaker voor dat burgers in de problemen komen, omdat iemand onder hun naam criminele activiteiten onderneemt en geld uitgeeft.

Slachtoffers

Het departement is het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude begonnen om onderzoek te doen naar deze vorm van fraude en om de slachtoffers te helpen. In twee derde van de gemelde gevallen blijkt de fraude niet internetgerelateerd.

Bij 27 procent van de meldingen startte volgens Binnenlandse Zaken weliswaar ''de cybercrime in de echte wereld'', bijvoorbeeld via uit de brievenbus gehengelde post, maar werd er wel op internet misbruik gemaakt van de persoons- en bankgegevens.