SAN FRANCISCO - Topman Steve Jobs van computerconcern Apple is na een ziekteverlof van bijna een half jaar teruggekeerd in de schijnwerpers. Jobs verscheen woensdag in San Francisco op een bijeenkomst van Apple waar nieuwe producten werden gepresenteerd.

Tijdens zijn ziekteverlof kreeg Jobs een nieuwe lever. De topman dankte uitvoerig zijn donor. ''Ik heb nu een lever van een twintiger die is omgekomen door een auto-ongeluk."

"Zonder zo veel vrijgevigheid zou ik hier niet meer zijn. Ik hoop dat iedereen zo vrijgevig kan zijn en ook orgaandonor wordt.''

Gezondheid

De Apple-topman (54) keerde in juni dit jaar terug bij het bedrijf dat hij in de jaren zeventig oprichtte. Onder beleggers en technologieliefhebbers was veel bezorgdheid over zijn gezondheid ontstaan nadat hij vorig jaar zomer sterk vermagerd op een presentatie was verschenen.

In januari zei Jobs ernstiger ziek te zijn dan hij eerder had gezegd, waarna hij Apple tijdelijk verliet.

Apple presenteerde bij Jobs' terugkeer geen revolutionaire producten. De onthulling van een nieuwe handcomputer, door technologieblogs al gedoopt tot iPad, bleef bijvoorbeeld uit.

Muziek

Het concern legde vooral de nadruk op zijn muziekaanbod. Zo is de muziekwinkel iTunes wat opgepoetst en hoopt Apple de verkoop van hele muziekalbums te stimuleren door daar allerlei extra's aan te koppelen, zoals songteksten, foto's en videoclips.

De verkoop van Beatles-muziek via iTunes werd echter ondanks hooggespannen verwachtingen niet aangekondigd.

Games

Apple zette zich ook neer als een serieuze concurrent van Sony en Nintendo door te wijzen op de uitgebreide games-mogelijkheden van de iPhone en de iPod Touch. De iPod Nano heeft de grootste vernieuwing ondergaan. Deze muziekspeler is nu uitgerust met een camera.