AMSTERDAM - SP-Kamerlid Arda Gerkens twijfelt over het beveiligingsniveau van het ministerie van Justitie en eist dat vertrouwelijke informatie beter wordt beveiligd.

Aanleiding is de aanschaf van eenvoudige antivirussoftware voor privédoeleinden door minister Hirsch Ballin.

Gerkens verbaast zich erover dat de minister zelf de beveiliging van privécomputers moet verzorgen. Zij vermoedt dat ook op deze computers gevoelige informatie staat.

Minister Ernst Hirsch Ballin declareerde in december 2007 een upgrade van Norton Antivirus voor een enkele computer. Ook heeft hij kantoorsoftware van Adobe aangeschaft.

Inventarisatie

Dit blijkt uit een inventarisatie van NU.nl van de declaraties die eerder deze week werden geopenbaard. Inmiddels zijn de bonnetjes offline gehaald door Justitie.

Bij de SP is het vermoeden ontstaan dat de privécomputer van de bewindsman ook wordt ingezet voor zakelijke doeleinden.

Daarover bevroeg de politica al in maart van dit jaar de minister-president om duidelijk te krijgen of gevoelige gegevens wel goed genoeg beschermd zijn.

Die vragen hadden te maken met de kraak van mailbox van defensie-secretaris Jack de Vries door Nieuwe Revu.

Beveiliging 

In het antwoord op de eerdere vragen stelde Balkenende dat bewindspersonen kunnen rekenen op ondersteuning vanuit hun eigen departement om de beveiliging op orde te krijgen.

Daarnaast is het mogelijk dat zij apparatuur van het ministerie kunnen gebruiken.

In de vragen, die vandaag gesteld zijn, wil Gerkens duidelijk krijgen of er daadwerkelijk met gevoelige documenten wordt gewerkt op privecomputers.

Voldoende

Ook moet duidelijk worden of die dan voldoende beveiligd zijn. Zo vraagt ze de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie of Norton daadwerkelijk voldoet.

Overigens is het gebruik van Adobe-programmatuur de laatste maanden omstreden geworden. Het bedrijf kampt met veel beveiligingsproblemen.

Diverse gezaghebbende beveiligingsorganisaties adviseren de applicaties maar even niet te gebruiken tot de beveiliging op orde is.

Onvoldoende veilig

Voor de SP is de beveiliging onvoldoende. “Als dit het niveau van de digitale beveiliging aangeeft dan maak ik me grote zorgen hierover. Ik wil verduidelijking over het beveiligingsbeleid en garanties voor verbetering.”

In een reactie laat het Ministerie van Justitie weten dat de beveiligingssoftware bestemd was voor de dienstlaptop van de minister. "Deze is en was uiteraard voldoende beveiligd, maar de minister had een persoonlijke voorkeur voor de desbetreffende software", meldt een woordvoerder.

Volgens hem is de beslissing om de bonnetjes van Justitie van internet te halen afkomstig van Binnenlandse Zaken.
 

Overigens zijn alle stukken nog wel elders online beschikbaar.