AMSTERDAM - In het afgelopen jaar is de schade door skimmen, pinpasfraude door het knoeien van apparaten waar de kaarten in moeten, in de Europese Unie enorm toegenomen. In de EU is in 2008 voor 500 miljoen euro opgelicht door skimmers.

Uit onderzoek van de Europese ict-waakhond ENISA blijkt dat er een stijging van 150 procent was van op aanvallen op pin-automaten in vergelijking met het jaar ervoor.

Volgens de waakhond gaan skimmers steeds zorgvuldiger te werk. De huidige beveiligingssystemen volstaan daarom niet langer, aldus ENISA.

Advies

De waakhond roept consumenten op beter op te passen. Het heeft daarom verschillende adviezen opgesteld voor pinautomaatgebruikers.

Zo wordt geadviseerd binnen een bankgebouw te pinnen in plaats van erbuiten, en het pinautomaat goed te beoordelen op rare tekens of extra camera’s.

Nederland

In Nederland bedroeg de schade door skimmen vorig jaar 31 miljoen euro, zo maakte de Nederlandse Vereniging van Banken in mei dit jaar bekend. Een nieuw Europees betalingssysteem, dat in Nederland in 2013 wordt ingevoerd, gaat het skimmers lastiger maken om te frauderen.

In Nederland worden passen en geldautomaten momenteel aangepast voor dit nieuwe systeem dat gebruik maakt van de EMV-chip, die in principe nog niet te skimmen is.

Buitenland

In andere landen wordt echter nog wel gebruik gemaakt van oude pinautomaten, aldus Webwereld. Wanneer een pinkaart in Nederland wordt geskimd kan de fraudeur dan weliswaar niet in Nederland geld opnemen met de neppas, maar wel in het buitenland.