AMSTERDAM – Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de gegevens van verdachten minder snel online zetten. Het ministerie gaat de eigen regelgeving over het openbaar maken van deze gegevens herzien.

Dit meldt de Volkskrant. Het besluit van het OM komt na een onterechte plaatsing van foto’s van een man op de website overvallergezocht.nl. De privacy van de man werd hiermee geschonden.

Het gaat om een man die volgens justitie voorbereidingshandelingen had verricht voor een overval. Hij zou een ongewone belangstelling hebben getoond voor beveiligingscamera’s, en veel om zich heen hebben gekeken. De advocaat van de verdachte weerspreekt dit verhaal.

Lichtvaardig

Een woordvoerder van het OM erkent dat de beslissing om de beelden te plaatsen op internet ‘te lichtvaardig’ is genomen. De beelden hadden eerst getoond moeten worden in een opsporingsprogamma, die stap was nu overgeslagen.

De zaak kwam aan het licht na inmenging van de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer, waarbij de verdachte een klacht had ingediend. “Het lijkt niet om een incidentele misslag te gaan”, aldus Brenninkmeijer. Hij heeft daarom opgeroepen tot zorgvuldiger besluitvorming.

Het OM heeft inmiddels een excuusbrief naar de verdachte gestuurd.