AMSTERDAM - Bijna een op de drie Nederlanders weet niet hoe de meeste functies op hun telefoon werken.

Een ongeveer even zo grote groep neemt hun mobiele telefoon mee naar bed. Twee procent heeft ooit mobiel een relatie beëindigd. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van bureau Synovate.

Van de Nederlanders heeft drie procent geen mobiele telefoon, terwijl vijf procent er twee bezit. Van de Nederlanders gebruikt 58 procent de telefoon naast bellen en sms'en ook als wekker, op de voet gevolgd door het maken van foto's, wat 57 procent doet.

Het onderzoek wijst verder uit dat ruim zes op de tien Nederlanders de deur niet uit gaan zonder gsm. Bijna twee op de tien Nederlanders zeggen niet zonder hun gsm te kunnen leven.

Verslaafd

Een op de tien heeft moeite de telefoon uit te zetten uit angst een bericht te missen en een even groot aantal meldt zelfs liever de portemonnee kwijt te raken dan zijn of haar mobiel. De helft van de Nederlanders geeft aan te begrijpen dat mensen verslaafd kunnen raken aan hun mobiele telefoon.

Van de Nederlanders heeft 28 procent via de mobiel ooit eens te hebben geflirt met zijn of haar partner. Overigens geeft 88 procent aan nooit flirten, waarmee Nederlanders het braafste volkje zijn van de elf deelnemende landen. Negen op de tien Nederlanders hebben nog nooit een eerste afspraakje geregeld via hun mobiel.

Leugenachtig

Twee procent is ooit weleens via de gsm gedumpt, net zoveel als de mensen die zeggen ooit mobiel een relatie te hebben beëindigd. Een op de tien heeft via de gsm wel eens een leugen de wereld in geholpen. Hiermee kwamen de Nederlanders als het minst leugenachtige volk uit het onderzoek.

Het in eigen beheer uitgevoerde onderzoek vond plaats in elf landen onder meer dan achtduizend eigenaren van een mobiele telefoon. Ook in onder meer Canada en de Verenigde Staten werden mensen ondervraagd.