LEEUWARDEN - Twee derdejaars leerlingen van het ICT-Lyceum op het Friesland College in Leeuwarden zijn een week geschorst, nadat ze met een schoolcomputer hadden geprobeerd de nieuws- en discussiesite Fok.nl plat te leggen.

Dat heeft een woordvoerder van de school dinsdag gezegd. Volgens Johan Heslinga van Fok.nl was het een 'denial of service attack'.

Daarbij wordt een site zo vaak opgevraagd dat hij vertraagd en uiteindelijk zelfs onbereikbaar wordt.

De website ontdekte de aanval, omdat de site extreem traag werd. ''Na enig zoeken werd duidelijk wat er aan de hand was en konden we de herkomst herleiden. Toen hebben we contact opgenomen met de systeembeheerder van de school'', aldus Heslinga.

Doelbewust

Volgens hem is het een doelbewuste actie. ''De aanval is opgestart vanaf een server, die zou de hele nacht kunnen doorgaan.''

Fok.nl heeft geen aanklacht ingediend. ''De site heeft geen schade geleden en de jongens hebben hun excuus aangeboden'', zegt de woordvoerder van de school.

''Vrijdag moeten de jongens op gesprek komen bij ons, daarna is het klaar en gaan ze weer gewoon verder met hun opleiding.''