AMSTERDAM - Justitie vervolgt twee mannen wegens discriminerende teksten op de rechts-extremistische website Stormfront.

Zij moeten zich volgende week donderdag voor de rechtbank in Amsterdam verantwoorden. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag bekendgemaakt.

Een 43-jarige man zou onder de bijnaam Cicero in 2006 en 2007 teksten op de website hebben gezet die beledigend zijn voor Joden en zwarte mensen.

Hij zou ook een Joodse vrouw hebben bedreigd. De andere man (pseudoniem Full of Pride, 37 jaar oud) zou als moderator van de internetpagina hebben verzuimd deze uitlatingen te verwijderen.

Stormfront

De rechtszaak vloeit voort uit een onderzoek dat politie en justitie in 2004 begonnen naar racistische opmerkingen op Stormfront.

Daarbij doorzochten zij meerdere woningen en een bedrijfspand. Ook werden computers en documenten in beslag genomen.

Aangifte

Het onderzoek vond plaats na een aangifte van het Centrum Informatie en Documentatie Israël. Politie en justitie hadden eerst ook nog twee andere verdachten in beeld, maar konden niet genoeg bewijs vinden om hen ook voor de rechter te brengen.

Stormfront zetelt in de Amerikaanse staat Florida. De internetpagina heeft echter ook een Nederlandse tak. De discriminerende uitlatingen stonden op het Nederlandse deel.