BRUSSEL - Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft een aantal concessies gedaan om ook Europese uitgevers achter zijn ambitieuze boekenproject te krijgen.

Google beloofde maandag geen Europese boeken op te nemen in zijn digitale bibliotheek als die nog op de Europese markt verkrijgbaar zijn. Ook kunnen vertegenwoordigers van Europese auteurs en uitgevers gaan toezien op de uitvoering van het project.

Over het boekenproject is in Europa veel onrust ontstaan. Google wilde oorspronkelijk alle boeken gaan scannen die niet meer op de Amerikaanse markt zijn te verkrijgen, maar wel in bibliotheken staan.

Democratie

Het bedrijf hoopt zo naar eigen zeggen de verspreiding van informatie te democratiseren. Europese uitgevers stellen echter dat veel van hun boeken nog wel in Europa te koop zijn. Google zegt nu de auteursrechten die daarop rusten te zullen accepteren.

Google licht maandag zijn boekenproject toe bij de Europese Commissie. Eind vorig jaar trof het bedrijf een schikking met een groep Amerikaanse uitgevers en auteurs, maar daar is door diverse partijen verzet tegen aangetekend.

Richtlijn

Viviane Reding, Europees Commissaris voor Informatiemaatschappij en Media, riep Google in voorbereiding op de ontmoeting met het internetbedrijf op dat het bij de digitalisering van boeken het auteursrecht moet respecteren.

Om dit veilig te stellen moet er een Europese richtlijn komen, aldus Reding. "Auteurs kunnen de grote winnaars zijn door deze ontwikkeling."

Belang

Brussel hecht veel belang aan het digitaliseren van boeken. Nu is nog maar 1 procent van de boeken in de Europese bibliotheken in digitale vorm beschikbaar, terwijl 90 procent van de collecties bestaat uit titels die niet meer worden verkocht of werken waarvan de eigenaar van de auteursrechten niet meer bekend is.

Deze boeken zouden opnieuw tot leven kunnen komen, aldus de commissie.

Fonds

Google is al enkele jaren bezig met het scannen van boeken. In oktober vorig jaar schikte het bedrijf met Amerikaanse uitgevers en auteurs die vreesden voor een schending van de auteursrechten. Google beloofde daarbij 125 miljoen dollar in een fonds te storten dat is bedoeld voor de betaling van auteursrechten.

De schikking, die nog niet is goedgekeurd door een Amerikaanse rechter, komt volgens sommige Europese belangenorganisaties neer op een bijna-monopolie voor digitale toegang tot miljoenen werken.