AMSTERDAM – De websites van de Belgische banken ING en Dexia zijn gekraakt door een Roemeense hacker. Hij heeft hiermee inzicht gekregen in de klantgegevens van de banken, zoals de wachtwoorden.

Dit meldt Tweakers. Het betreft een onbekend aantal klantgegevens en andere vertrouwelijk informatie.

In het geval van ING kon de hacker de site van de Giftshop kraken. Volgens een woordvoerster van ING betekent de hack “dat er een gebrek aan veiligheid was”.

Bankgegevens

Volgens haar betekent de kraak echter niet dat de bankgegevens van klanten nu op straat liggen. De bank blokkeerde meteen alle paswoorden.

Ook Dexia nuanceert het incident. Volgens de bank betreft de kraak een site met koersinformatie, beheerd door een externe partij. Ook hier zouden geen bankgegevens van klanten zijn vrijgegeven.

Server

De hacker, die zichzelf ‘Unu’ noemt kreeg ook toegang tot de websites van de Franse HSBC bank en Poste Italiana. Daarbij zou de hack van HSBC France het omvangrijkst zijn, de hacker beweert dat hij daar de toegang heeft gekregen tot de gehele server van de bank.

De hacker is in een reactie kritisch op de banken. "ING is één van de grootste financiële instellingen ter wereld. Toch slaagt zo'n grote financiële instelling er niet in de eigen database te beveiligen!”