DEN HAAG - KPN mag vanaf volgend jaar geen gratis internet meer bieden aan Nederlandse scholen. Dat is het gevolg van nieuwe regels van telecom-toezichthouder Opta, meldde KPN maandag.

De nieuwe regels verplichten KPN voor de eigen diensten altijd een bepaalde minimumopslag bovenop de groothandelsprijs in rekening te brengen.

Dat betekent dat het telecombedrijf de internetverbindingen aan scholen niet meer gratis mag leveren.

Aangezien er een overgangstermijn van een jaar geldt, moet KPN scholen vanaf september 2010 een minimumprijs in rekening gaan brengen voor hun internetverbinding.

KPN

KPN zegt het niet eens te zijn met de regels en heeft beroep aangetekend. Het bedrijf ziet gratis internet als een belangrijke pijler van zijn maatschappelijk beleid.

KPN gaat nu in afwachting van een uitspraak in de bodemprocedure samen met de scholen kijken naar alternatieve mogelijkheden.

Lespakketten

Daarbij denkt KPN aan speciale lespakketten voor lagere scholen om scholieren te leren het internet optimaal te benutten.

Het telecombedrijf gaat hierover met de onderwijsorganisaties praten en hoopt dat in het najaar ook meer duidelijk is over het beroep tegen het besluit van Opta.