LEEUWARDEN - Nederlanders beschermen hun digitale bestanden op de privé computer niet of nauwelijks tegen verlies. Vaak gaat het om bestanden met een hoge emotionele waarde zoals foto's en mail.

Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar FBTO onder ruim 1200 consumenten.

Privébestanden met een emotionele waarde zijn de voornaamste redenen om gegevens veilig te stellen. Driekwart van de respondenten maakt wel eens een back-up van zijn of haar gegevens op de computer.

Dit gebeurt bij ongeveer de helft van de ondervraagden zonder een vaste structuur of een keer per half jaar. Vier op de tien respondenten beschermen haar gegevens op een portable harddisk of USB-stick.

Zekerheid

“Opslagsystemen zoals een portable harde schijf, USB-stick of DVD zijn niet meer te raadplegen op het moment dat een brand een woning verwoest. Dit biedt dus geen echte zekerheid”, aldus Bob Stehmann, manager marketing FBTO. Vaak liggen deze middelen direct naast de computer.

Stehmann pleit voor een landelijk offensief om consumenten meer bewust te maken digitale bestanden te beschermen. 'Dit kan onnodig emotioneel leed voorkomen', aldus Stehmann.

Crash

De meeste respondenten ervaren het belang van het beschermen van gegevens pas als ze geconfronteerd worden met een computercrash.

Bijna eenderde van de respondenten vraagt als eerste een vriend(in) of partner om hulp bij problemen met de computer.

Mannen vragen vaker een collega, winkel, computermagazine of computerclub om hulp dan vrouwen. Vrouwen vragen eerder hun partner, een van hun ouders of een van hun kinderen om hulp.