AMSTERDAM – De oudste Britse computer wordt opnieuw opgestart.

De ‘Harwell’, zoals de 2,4 bij 5 meter grote machine wordt genoemd, is 60 jaar oud en werd in 1951 voor het eerst opgestart.

Het enorme apparaat werd donderdag verplaatst naar The National Museum Of Computing (TNMOC) in Bletchley. Daar wordt de machine in originele staat hersteld.

Betrouwbaar

De Harwell computer is in 1949 ontworpen door een groep jonge afgestudeerden, waarbij eenvoud en betrouwbaarheid de belangrijkste pijlers waren. Snelheid was van minder belang.

“Aan die eigenschappen voldeed de computer zeker. Tijdens een wedstrijd tussen de Harwell en een wiskundige met een een rekenmachine, hield de wiskundige de computer 30 minuten bij, maar moest dan wel door vermoeidheid stoppen. De Harwell ratelde rustig door”, zegt Kevin Murell, directeur van TNMOC.

Restauratie

De operatie moet worden gesponsord door het bedrijfsleven en liefhebbers, middels aandelen die ruim 5000 euro per stuk moeten kosten. De enorme uitdaging van de restauratie van het apparaat gaat een jaar duren.

Uiteindelijk wordt de Harwell in het museum geplaatst naast ‘s werelds eerste elektronische computer, de Colossus Mk II.