AMSTERDAM - Het spelen van Tetris, de game die in 1985 door de Rus Alexey Pajitnov is ontwikkeld, kan leiden tot veranderingen in de hersenen.

Door het puzzelen krijgen mensen dikkere hersenschorsen en meer grijze massa. Dat wijst recent onderzoek uit dat later deze week wordt gepubliceerd.

Het onderzoek was een idee van de makers van Tetris en werd uitgevoerd door de Mind Research Network in New Mexico.

De proefpersonen waren een groep jonge meisjes die MRI scans ondergingen voor en na het spelen van Tetris in drie maanden.

Resultaten wijzen uit dat uitdagende visuele taken niet alleen de hersenactiviteit verhogen, maar ook het brein kunnen veranderen. De hersenen worden gezonder en werken efficiënter.

Eerder onderzoek

Eerder onderzoek wees al uit dat Tetris kan helpen bij een posttraumatische stressstoornis. Daar werden proefpersonen blootgesteld aan een serie schokkende beelden, waarna een deel van de groep een uur Tetris mocht spelen.

De spelers kregen minder flashbacks van de beelden: het puzzelspel verstoorde volgens de onderzoekers de volgorde van herinneringen.

Zij hoopten hiermee nieuwe hulpmiddelen te ontdekken bij het verminderen van de effecten van een trauma zoals een ongeluk.