AMSTERDAM - Internet viert woensdag zijn veertigste verjaardag, als men althans de eerste test van zijn voorloper Arpanet als geboortedag bestempelt.

Op 2 september 1969 wisselden twee computers voor het eerst een kleine hoeveelheid betekenisloze data uit op de universiteit van Californië in Los Angeles.

Het experiment was de eerste test van Arpanet, een computernetwerk dat werd opgezet door het Amerikaanse leger en een aantal universiteiten, en dat wordt beschouwd als de voorloper van internet.

Internet heeft echter meer verjaardagen. Vier jaar na de de test werden de eerste computers buiten de Verenigde Staten op Arpanet aangesloten, waardoor voor het eerst sprake was van een internationaal netwerk.

En eerder dit jaar was het precies 35 jaar geleden dat de eerste versie verscheen van TCP, een van de netwerkprotocollen waarop het huidige internetverkeer gebaseerd is.

WWW

In 1990 beschreven de wetenschappers Tim Berners-Lee en Robert Cailliau een systeem van door links aan elkaar gekoppelde digitale documenten, dat ze het WorldWideWeb (WWW) noemden.

Nog eens drie jaar later verscheen webbrowser Mosaic. Die verre voorloper van Internet Explorer en Firefox was de eerste buiten wetenschappelijke kringen populaire software waarmee datzelfde WWW via een grafische interface kon worden bezocht.

Spam

En al jaren daarvoor, in 1978, verzond computerfabrikant Digital Equipment Corporation via Arpanet de oudst bekende ongewenste reclame: spam was geboren.

Oudste domein

Een andere mijlpaal was de registratie van het eerste internetdomein. Op 15 maart 1985 legde computermaker Symbolics het adres symbolics.com vast.

De domeinnaam bleef ruim 24 jaar in handen van de eerste eigenaar, totdat die het adres vorige week voor een onbekend bedrag verkocht aan een bedrijfje dat investeert in domeinnamen.

Het eerste internetdomein dat daadwerkelijk in gebruik werd genomen, is overigens nog iets ouder: in januari 1985 werd nordu.net actief. Dat adres werd echter pas later formeel geregistreerd.