AMSTERDAM - De storing die er voor zorgde dat Googles webmaildienst Gmail dinsdagavond ruim anderhalf uur onbereikbaar was, werd veroorzaakt door een kettingreactie tijdens onderhoud aan enkele servers.

Dat meldt Google in een toelichting op de storing. Volgens het bedrijf waren enkele servers dinsdag uitgeschakeld voor routineonderhoud.

Verbindingsverzoeken naar de betreffende servers worden in dat geval normaliter omgeleid naar andere systemen, maar daarbij ging dit keer iets mis. Google zegt te hebben onderschat hoe zwaar die systemen belast raakten, waardoor ook die servers plat gingen.

Kettingreactie

Omdat de servers met een storing hun bezoekers automatisch doorverwezen naar servers die nog wel in de lucht waren, raakten ook die overbelast, en ontstond een kettingreactie. Uiteindelijk was de webversie van Gmail daardoor wereldwijd zo'n honderd minuten onbereikbaar. Berichten konden wel worden gelezen via mailprogramma's, zoals Outlook, Thunderbird of Mail.app.

Google kampte in februari met een vergelijkbare storing. Ook toen veroorzaakte routioneonderhoud een kettingreactie die het systeem wereldwijd verlamde. Dat duurde toen zo'n tweeëneenhalf uur.

Maatregelen

Het bedrijf zegt lessen uit de storing te hebben getrokken, en maatregelen te treffen om herhaling te voorkomen. Gmail heeft tientallen miljoenen gebruikers.