AMSTERDAM - De mobieltjesfabrikanten Nokia en Sony Ericsson beginnen in Nederland met diensten waarbij muziek onbeperkt kan worden gedownload.

Beide ondernemingen hopen daarmee een aantrekkelijk alternatief te bieden voor de iTunes-winkel van Apple, waar gebruikers nog altijd per liedje of album moeten afrekenen om die te kunnen afspelen op hun iPhone.

De dienst van Sony Ericsson maakt volgende week zijn debuut. Nokia volgt begin oktober.

De bedrijven hebben voor het aanbod contracten afgesloten met de grote muziekuitgevers, waardoor miljoenen liedjes beschikbaar zijn.

Gratis

Aan het aanbod zijn wel voorwaarden verbonden. Zo is het onbeperkt downloaden bij Sony Ericsson alleen het eerste halfjaar gratis.

Bij Nokia gaat het om een jaar. Bij Sony Ericsson is het mogelijk tegen betaling het abonnement te verlengen.

Beperkt

De mobieltjesfabrikanten houden hun dienst ook beperkt tot een aantal toestellen. Sony Ericsson begint met één type Walkmantelefoon en breidt dat in oktober uit met nog een toestel. Nokia biedt drie toestellen.

Geïnteresseerden moeten ook een tweejarig abonnement afsluiten, in combinatie met een abonnement voor mobiel internet. Sony Ericsson gaat daarvoor in zee met T-Mobile, Nokia doet zaken met KPN.

Geleend

Nokia belooft dat de muziek eigendom blijft van de eigenaar van de mobiele telefoon, als het aanbod is afgelopen. Bij Sony Ericsson worden de liedjes meer 'geleend'.

Afhankelijk van de uiteindelijke abonnementsduur op de muziekdienst kunnen gebruikers enkele honderden liedjes houden, zei een woordvoerder van het bedrijf woensdag.

Onder druk

Nokia lanceerde woensdag een heel scala aan nieuwe producten. Het marktaandeel van 's werelds grootste mobieltjesfabrikant staat onder druk door de opkomst van smartphones als de iPhone en de Blackberry.

Nieuwe toestellen en nieuwe diensten moeten tegenwicht bieden. Nokia begint ook met de verkoop van een minilaptop, de Booklet 3G, omdat de markten van mobiele telefonie en computers steeds meer in elkaar schuiven.