AMSTERDAM - Googles maildienst Gmail is dinsdag getroffen door een storing. Wereldwijd konden gebruikers de dienst niet via de website benaderen.

Dat meldde Google zelf in een bericht op het weblog van het Gmail-team. Googles maildienst zou wel bereikbaar zijn via POP en IMAP, twee technologieën die worden gebruikt om de mail te lezen via mailprogramma's als Outlook, Thunderbird of Mail.app.

Rond half twaalf 's avonds (Nederlandse tijd) leek de storing verholpen. Een oorzaak voor de problemen is niet bekend.

Serverproblemen

De foutmelding die de website van Gmail gaf, statuscode 502, duidt op serverproblemen. Die foutmelding treedt wel eens op bij overbelasting, maar kan ook wijzen op een verstoring in de onderlinge communicatie van verschillende systemen bij Gmail.

In februari werd Gmail eveneens getroffen door een wereldwijde storing die zo'n tweeëneenhalf uur duurde. Die werd veroorzaakt door een 'ongelukkige samenloop van omstandigheden', constateerde Google toen.

Doubleclick

Eerder op dinsdag waren er ook al problemen met Googlediensten. Servers van advertentiebedrijf Doubleclick, eigendom van Google, waren moeilijk bereikbaar, waardoor websites waarop die advertenties stonden in de problemen konden raken.