AMSTERDAM - Twittergebruikers doen er verstandig aan niet in te gaan op een aanbod om 'online werk' te verrichten voor internetbedrijf Google. Een linkje dat daartoe via de microblogdienst wordt verspreid, leidt naar kwaadaardige software.

Volgens The Next Web wordt de link op Twitter verspreid onder een groot aantal gebruikers wier accountnamen kennelijk in een bestand zijn beland dat in bezit is van spammers. Die versturen het berichtje op alfabetische volgorde: eerst kregen gebruikers met een A de spam, en inmiddels zou de B aan de beurt zijn.

Het berichtje heeft steeds een identieke Engelse tekst, die beweert dat Google op zoek zou zijn naar personeel dat via internet voor het bedrijf wil werken. Een link zou meer informatie bieden.

Kwaadaardige software

In werkelijkheid leidt de link naar een site met kwaadaardige software. Wie de site bezoekt, loopt het risico dat zijn computer daarmee wordt besmet.

De groeiende populariteit van Twitter heeft er voor gezorgd dat cybercriminelen de dienst hebben ontdekt als jachtterrein. Steeds vaker wordt Twitter gebruikt om ongewenste reclame of zelfs malware te verspreiden.