AMSTERDAM - Internetbeldienst Skype wordt toch geen beursgenoteerde onderneming. Eigenaar eBay verkoopt het bedrijf aan een groep investeerders.

Dat heeft eBay dinsdag bevestigd.

Daaronder is Andreessen Horowitz, een investeringsbedrijf dat wordt geleid door Marc Andreessen, medeoprichter van internetmonument Netscape en bestuurslid van eBay. De New York Times meldde dinsdagochtend al dat de verkoop aanstaande was.

Online veilinghuis eBay kocht Skype eind 2005 voor 2,6 miljard dollar. Daarbovenop betaalde het nog forse bedragen aan de oprichters van de beldienst, Niklas Zennström en Janus Friis.

Mislukking

De aankoop liep uit op een grote mislukking. eBay slaagde er niet in om Skype in zijn bestaande dienstenpakket te integreren en schreef honderden miljoenen op het onderdeel af. In april maakte eBay bekend dat het Skype als zelfstandig bedrijf naar de beurs wilde brengen. Zo zou het beter in staat zijn "zijn volle potentieel te bereiken", aldus bestuursvoorzitter John Donahoe.

Die beursgang is nu echter van de baan. De veilingsite maakte de verkoop van Skype aan een groep investeerders dinsdag bekend. Skype levert eBay 1,95 miljard dollar op.

Google

Eerder zou ondermeer Google belangstelling hebben getoond om Skype over te nemen. Dat ging niet door vanwege de overnameprijs, maar ook omdat het internetbedrijf vreesde dat de aankoop van Skype de goede relatie zou vertroebelen die Google heeft met telecombedrijven. Google is met zijn mobiele besturingssysteem Android en met beldienst Google Voice actief op de markt voor telefonie.

Conflict

Daarbij komt nog dat er rond Skype een juridisch conflict voortsleept. De onderliggende technologie van Skype werd in 2005 niet met het bedrijf meeverkocht aan eBay, maar bleef in handen van het bedrijfje Joltid van Skypeoprichters Zennström en Friis, dat een licentie aan Skype verstrekte. Joltid dreigt die licentie in te trekken. Die zaak komt volgens jaar in Groot-Brittannië voor de rechter.