BERLIJN - De voorzitter van de Duitse kiescommissie waarschuwde maandag streng: waag het niet om tijdens de Bondsdagverkiezingen op 27 september al voor de sluiting van de stembureaus exitpolls bekend te maken.

Hij reageerde daarmee op een incident zondag tijdens de regionale verkiezingen in de deelstaten Thüringen, Saksen en Saarland.

Toen werden al voor sluiting van de stembureaus peilingen gepubliceerd op de berichtensite Twitter.

De kiescommissie is duidelijk. Voorpublicatie van prognoses is bij wet verboden en wie het toch doet, kan een boete van maximaal 50.000 euro krijgen.

Voorzitter Roderich Egeler van de kiescommissie riep maandag onderzoeksbureaus op ''bijzonder restrictief'' om te gaan met de gegevens van exitpolls. Voor de Bondsdagverkiezingen wil hij nog een gesprek met de opiniepeilers om zijn punt helder te maken.

Storm

Maar journalisten noemden de kwestie een storm in een glas water. Jörg Schonenbron van de omroep WDR zei dat de op Twitter gepubliceerde cijfers slechts een vage gelijkenis vertonen met de data van de opiniepeilers. Volgens hem is er geen informatie van onderzoeksbureaus naar buiten gelekt.

Het is al de tweede Twitter-affaire in Duitsland. Bij de stemming voor de bondspresident op 23 mei werd de herverkiezing van Horst Köhler ook al getwitterd door leden van de Bondsvergadering, terwijl de uitslag nog bekend moest worden gemaakt.