AMSTERDAM – Apple is niet verantwoordelijk voor de ontploffende iPhones en Ipod Touches. Dat stelt het bedrijf na eigen onderzoek, meldt Webwereld.

In alle gevallen van ontploffing zou sprake zijn van externe druk, aldus de producent. Door deze druk zou het glas van het scherm barsten.

De schuld ligt volgens Apple dus bij de gebruiker, bijvoorbeeld door een iPhone te laten vallen. Het bedrijf wijdt de ontploffingen aan ‘onjuist gebruik’ van de apparaten.

Gewond

Recentlijke ontploften er verschillende iPhones en iPod Touches, onder andere in België en Frankrijk. Een Franse beveiliger raakte tijdens een ontploffing gewond aan zijn oog.

Consumenten meldden dat de toestellen voor de ontploffing vaak erg warm werden. In het onderzoek heeft Apple daarom ook naar de batterij gekeken, maar kon geen mankementen vinden.

Geheimhouding

De producent stelt daarnaast dat het om incidentele gevallen gaat: “Het aantal gevallen dat we onderzoeken zijn er slechts enkele.”

In Groot-Brittanië zou het bedrijf een gedupeerde klant hebben gevraagd geheimhouding te zweren. Als de klant dit beloofde zou hij een nieuw apparaat krijgen. Apple zegt nu dat gebruikers in principe altijd een nieuw toestel van de leverancier krijgen.