AMSTERDAM - Met het recente vonnis tegen Mininova in de hand gaat antipiraterijstichting Brein meer Nederlandse p2p-, usenet- en torrentsites aanpakken.

Tegenover Tweakers.net zegt directeur Tim Kuik van Brein momenteel verschillende rechtszaken tegen zulke sites voor te bereiden. Stichting Brein won woensdag in Utrecht een rechtszaak tegen de torrentsite Mininova. Op die zogenoemde torrentsite zijn links te vinden waarmee via de bestandsuitwisselingstechnologie Bittorrent bijvoorbeeld films, muziek en software kunnen worden gedownload.

In de meeste gevallen gaat het daarbij om auteursrechtelijk beschermd materiaal, waarvan de rechthebbenden geen toestemming hebben gegeven voor de verspreiding. De rechter oordeelde dat Mininova al dergelijke links van zijn site moet verwijderen.

Onvoldoende

De rechtbank vond de 'notice-and-takedown'-procedure van Mininova onvoldoende om auteursrechtenschending te voorkomen. Mininova hanteert een klachtenprocedure, waarbij verwijzingen van de site worden verwijderd als de rechthebbenden daar om vragen.

Dat is volgens het vonnis ontoereikend, omdat over iedere individuele link opnieuw geklaagd moet worden. Als een verwijderde link opnieuw op de site wordt gezet, moet de procedure weer worden doorlopen. Voor een site waarop zoveel illegaal materiaal te vinden is, is die regeling volgens de rechtbank niet voldoende.

Mijlpaal

"Dergelijke systemen werken niet goed genoeg," aldus Kuik, die het Utrechtse vonnis als een mijlpaal beschouwt. "Wij willen dat er vooraf wordt gefilterd om te voorkomen dat er überhaupt auteursrechtelijk beschermd materiaal op die sites wordt gepubliceerd."

"Deze zaak heeft ons alleen maar meer kruit gegeven om mee te schieten," zegt Kuik. Hij wil tegenover Tweakers.net niet zeggen welke sites hij gaat aanpakken.