AMSTERDAM - Telecombedrijf Tele2 verhoogt de snelheid van zijn internetverbindingen. Met de introductie van VDSL, een opvolger van ADSL, zijn voor downloaden snelheden tot 60 megabit per seconde mogelijk.

Dit is een verdrievoudiging ten opzichte van het huidige aanbod, zo maakte het bedrijf vrijdag bekend.

Tele2 wil een vuist maken tegen kabelbedrijven als Ziggo en UPC, die al supersnelle verbindingen bieden. Het bedrijf maakt voor het nieuwe aanbod gebruik van zijn glasvezelnetwerken.

Die lopen tot aan de wijkcentrales, waarna koperdraad de verbinding overneemt. Monteurs hebben de afgelopen maanden de techniek in de wijkcentrales moeten aanpassen.

VDSL

Eind volgend jaar moet VDSL beschikbaar zijn voor een miljoen huishoudens. Vanaf volgende week zullen dat er 200.000 zijn. Tele2 heeft momenteel bijna 400.000 klanten voor breedbandinternet.

Directeur consumentenmarkt Günther Vogelpoel zegt zich te hebben gestoord aan het ''ADSL-bashen'' door Ziggo en UPC, de twee grootste kabelbedrijven van Nederland. ''Wij willen nu laten zien dat onze techniek nog heel veel mogelijkheden heeft.''

Snelheden

Ziggo en UPC bieden abonnementen aan die oplopen tot 120 megabit per seconde. Dergelijke snelheden hebben de meeste internetgebruikers helemaal niet nodig, stelt Tele2.

Het bedrijf schermt daarbij met een onderzoek onder vijfhonderd consumenten, waaruit blijkt dat driekwart van de consumenten tevreden is over zijn huidige internetsnelheid. Ruim 10 procent zou behoefte hebben aan meer dan 20 megabit.

Intensief gebruik

Volgens Vogelpoel neemt dat niet weg dat steeds meer consumenten belangstelling hebben voor hogere snelheden. Het gaat daarbij vooral om mensen die intensief gebruik maken van internet, zoals klanten die veel downloaden of online gamen. Ook zeggen sommige klanten 'gewoon' de snelst beschikbare verbinding te willen.

"We willen er evenwel geen hype van maken, door mensen aan te praten dat ze met een verbinding van 20 megabit hopeloos ouderwets zijn. Voor e-mailen of filmpjes kijken op Youtube is die snelheid net zo goed als VDSL. We richten ons echt op intensieve gebruikers."

Kabelaars

Vogelpoel denkt dat die met de VDSL-aansluitingen van Tele2 beter af zijn dan met de snelle pakketten van de kabelaars. "Wij zijn veel goedkoper, en het verschil tussen 60 megabit en 120 megabit is qua gebruikservaring vrij theoretisch."

In eerste instantie biedt Tele2 VDSL alleen aan aan huishoudens die zich op maximaal duizend meter van de wijkcentrale bevinden. Op die afstand is onder optimale omstandigheden een snelheid van 45 megabit nog gegarandeerd, zo blijkt uit tests van het bedrijf.