RIJSWIJK - Wie een e-mail van Microsoft binnenkrijgt met het verzoek om een beveiligingsupdate te installeren, moet dit niet doen. De mails bevatten het nieuwe virus Swen, dat zich voordoet als Microsoft. Dit heeft de softwarefabrikant vrijdag gemeld.

Swen is wat effecten betreft redelijk vergelijkbaar met Sobig.F. Dit virus veroorzaakte onlangs wereldwijd grote e-mailproblemen. Virusbestrijder Symantec beschouwt Swen sinds vrijdag als een dreiging van categorie drie, Sobig zat een categorie hoger. Net als Sobig verstuurt Swen zichzelf naar alle e-mailadressen die het op geïnfecteerde systemen vindt. Behalve overlast brengt het virus weinig schade toe.

Het nieuwe virus, dat donderdag werd ontdekt, bedreigt niet alleen e-mailgebruikers. Swen verspreidt zich ook via internetchats (IRC) en uitwisselingsdienst Kazaa. Het probleem met Swen is dat het betrouwbaar oogt. "Microsoft stuurt nooit updates per mail", waarschuwt een woordvoerder van het softwarebedrijf. "Het enige dat wij kunnen doen, is adviseren de e-mails direct weg te gooien."

Verscheidene virusbestrijders hebben programma's beschikbaar gesteld om het virus te verwijderen, maar dat is niet eenvoudig. Ook internetproviders maken zich al zorgen over Swen. Een woordvoerster van XS4ALL meldt dat het zich 'zeer agressief' verspreidt.

Volgens e-mailbeveiliger Messagelabs is Swen na de VS en Groot-Brittannië het actiefst in Nederland.