AMSTERDAM - De Italiaanse kartelwaakhond heeft donderdag huiszoeking gedaan bij Google Italië nadat krantenuitgevers hadden geklaagd dat de zoekmachine zich schuldig maakt aan machtsmisbruik.

De mededingingsautoriteit AGCM onderzoekt de klacht van onder meer Corriere della Sera en La Repubblica dat Google hun kranten heeft geschrapt uit zijn zoekresultaten omdat zij niet meewerken aan de Italiaanse versie van Google News, een website die linkt naar nieuwsbronnen.

Criteria

De federatie van Italiaanse krantenuitgevers, Fieg, beklaagt zich ook over het feit dat Google niet wil prijsgeven welke criteria het Amerikaanse bedrijf gebruikt bij het verzamelen en tonen van nieuwsbronnen. De kranten vrezen dat ze door Googles werkwijze bezoekers en adverteerders mislopen.

Een woordvoerder van Google wil de inhoud van het onderzoek tegenover persbureau Reuters niet bevestigen, maar wil wel kwijt dat Google News een "grote hoeveelheid" lezers naar de krantenwebsites leidt.

Titels

Op Google News staat alleen de titel en een of twee regels tekst van een nieuwsbericht. "We laten gebruikers net genoeg zien om verder te willen lezen", schreef de advocaat van de zoekgigant, Alexander Macgillivray, in april op het weblog van het bedrijf uit Californië.

Google, maar ook Yahoo, wordt al langer beschuldigd geld te verdienen met het nieuws van andere websites. In België werd Google aangeklaagd door de federatie van Franstalige kranten Copiepresse omdat het zoekbedrijf onterecht nieuwsberichten zou plaatsen en bewaren.