AMSTERDAM - Ook gebruikers van Apples oudere besturingssysteem Mac OS X Tiger kunnen voor 29 euro upgraden naar het nieuwe Mac OS X Snow Leopard, dat vrijdag verschijnt.

Dat melden de Wall Street Journal en technologiesite Wired donderdag. Snow Leopard is de opvolger van Apples huidige besturingssysteem Leopard.

Het nieuwe besturingssysteem biedt relatief weinig in het oog springende nieuwe functionaliteit. De belangrijkste verbeteringen zitten volgens Apple onder de motorkap. Zo zou Snow Leopard een stuk sneller en stabieler zijn, en minder ruimte innemen op de harde schijf.

Exchange

Daarnaast biedt Snow Leopard ondersteuning voor Exchange, met name in het bedrijfsleven veel gebruikte serversoftware van Microsoft voor e-mail, agendabeheer en adresboeken. Die ondersteuning kan voor zakelijke gebruikers een belangrijke drempel wegnemen om op Appleproducten over te stappen.

Omdat nieuwe versie ten opzichte van zijn directe voorganger niet veel zichtbare vernieuwingen biedt, maakt Apple in juni bekend dat gebruikers van Leopard slechts 29 euro hoeven te betalen om te upgraden. Bij eerdere upgrades vroeg Apple honderd euro meer.

Mac Box Set

Wie echter nog een Mac bezit met Leopards voorganger Tiger, moet officieel wel het volle pond betalen. Apple biedt Tigergebruikers een upgradepakket aan voor 169 euro. Die 'Mac Box Set' bevat naast Snow Leopard ook de laatste versies van de softwarepakketten iLife en iWork.

Voorwaarden

Volgens de recensenten kan de goedkope upgradeversie van Snow Leopard ook echter ook gewoon worden geïnstalleerd op systemen die nu Tiger gebruiken. Dat geldt wel alleen voor Macs met een Intel-processor. De G4- en G5-processoren die Apple tot 2006 gebruikte, worden in Snow Leopard niet meer ondersteund.

NU.nl heeft het verhaal zelf niet kunnen verifiëren. Onduidelijk is ook nog of de gebruikersvoorwaarden van Apple de upgrade van Tiger naar Snow Leopard wel toestaan.