AMSTERDAM - De gemeente Rotterdam besteedde vorig jaar 86 miljoen euro aan ict. Dat tien miljoen meer dan een jaar eerder, en komt neer op 288 euro per huishouden.

De gemeentelijke Rekenkamer doet momenteel onderzoek naar de ict-bestedingen in de havenstad, en komt in oktober met aanbevelingen. Daarbij moet dan meteen duidelijk worden waarom met regelmaat grote projecten forse budgetoverschrijding hebben.

De Socialistische Partij in Rotterdam ziet een belangrijke oplossing in het gebruik van open-source software, zo schrijft de partij in een notitie (PDF). Hiervoor hoeven geen licentiekosten worden betaald.

Standaarden

Ook zou er werk moeten worden gemaakt van het inzetten van open standaarden, waardoor het mogelijk wordt goedkoop informatie onderling uit te wisselen zonder aan een leverancier gebonden te zijn. Die benadering sluit aan bij het actieplan Nederland Open in Verbinding (NOiV) van staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken.

De SP baseert zich in een notitie op informatie die de gemeente aan de gemeenteraad heeft verstrekt, en op documenten die beschikbaar kwamen na een beroep van onder meer NU.nl op de Wet openbaarheid van bestuur.

“Uit de documenten trekken wij de conclusie dat er nu met tegenzin invulling wordt gegeven, dat moet nu voortvarend gaan gebeuren”, zegt Kevin Levie, de opsteller van de notitie.

Oracle

Een doorn in het oog van de SP is op dit moment een project, waarbij de afdelingen Personeel en Financiën standaardiseren op basis van Oracle-technologie. Dit project kost 26 miljoen euro en bestrijkt slechts een gedeelte van de gemeente.

Volgens Levie is voor relatief eenvoudige ICT een dergelijke investering buiten alle proporties. “Juist daar liggen nou kansen voor open standaarden en open source.”