AMSTERDAM - Zo'n tweeduizend Nederlandstalige en ruim honderdduizend Engelstalige digitale boeken zijn sinds woensdag te koop bij webwinkel Bol.com. De winkelier werkt samen met Sony, dat twee nieuwe e-readers op de Nederlandse markt brengt.

Dat hebben de twee bedrijven woensdag bekendgemaakt bij een presentatie in Amsterdam. De nieuwe Readers van Sony maken in Nederland hun Europese debuut. Volgens Rick Londema van Sony bieden de apparaten een prettige leeservaring, omdat de Readers gebruikmaken van elektronische inkt. Daardoor zou het gebruik van de Reader vergelijkbaar zijn met lezen van papier, ook bij fel zonlicht.

E-readers zijn in Nederland al langer verkrijgbaar, maar een doorbraak naar het grote publiek blijft tot dusverre uit. De twee denken met de Readers het grote publiek wel te kunnen bereiken.

Belangrijk wapen is daarbij volgens de twee bedrijven de relatief lage prijs: de goedkoopste Reader - de Pocket Edition met een scherm van 5 inch en een capaciteit van 350 boeken, moet 199 euro kosten. Een duurder model, de Touch, beschikt over uitbreidbaar geheugen en een aanraakscherm. Die kost 100 euro meer. De meeste in Nederland verkrijgbare e-readers zijn aanzienlijk duurder.

Netwerk

In tegenstelling tot veel van de duurdere e-readers, zijn de apparaten van Sony echter niet uitgerust met een draadloze internetverbinding om boeken te downloaden. De titels moeten met behulp van een kabeltje van de computer naar de e-reader worden gekopieerd.

In de Verenigde Staten introduceerde Sony dinsdag nog een Reader die verbonden is met het mobiele breedbandnetwerk van telecombedrijf AT&T.

Volgens Londema zou een netwerkverbinding de apparaten echter veel duurder hebben gemaakt.

Kranten

Een netwerkverbinding wordt vooral interessant als het ook mogelijk wordt om een abonnement te nemen op een digitale editie van een krant of tijdschrift, dat dan automatisch op het apparaat kan worden bezorgd. De twee bedrijven zeggen daarover 'met verschillende partijen' in gesprek te zijn.

Lokale titels

Van eerdere versies van de Reader werden wereldwijd een half miljoen exemplaren verkocht, waarvan 300 duizend in de Verenigde Staten. Gemiddeld kochten de eigenaren daar dertien digitale boeken, zo'n vier miljoen in totaal. In Nederland hopen de twee dit jaar 'enkele duizenden Readers en enkele tienduizenden boeken' te verkopen.

Om die cijfers te kunnen halen, is van kritiek belang dat er voldoende lokale boektitels verkrijgbaar zijn, beseffen de twee bedrijven. Bij de lancering van de Readers heeft Bol.com zo'n tweeduizend Nederlandse titels op voorraad, en daar komen volgens Daniel Ropers van Bol.com voor het einde van het jaar "nog duizenden bij". Enkele grote uitgeverijen, zoals PCM en NDC-VBK, werken mee. Daarnaast zijn ruim honderdduizend Engelse boeken beschikbaar.

Goedkoper

Een elektronisch boek is volgens Ropers zo'n 20 procent goedkoper dan hun papieren evenknie. Dat het verschil niet groter is, komt omdat e-books in Nederland onder het hoge btw-tarief van 19 procent vallen. Op een traditioneel boek wordt 6 procent belasting geheven. Ropers hoopt dat dat gaat veranderen.

Beveiliging

De boeken worden verkocht in het bestandsformaat ePub, en zijn voorzien van technologie die piraterij moet voorkomen. Volgens Ropers heeft de boekenbranche daarbij wel geleerd van de fouten die online muziekwinkels in het verleden met kopieerbeveiliging hebben gemaakt. "Bij legaal gekochte muziek werd normaal gebruik gefrustreerd, waardoor consumenten in de illegaliteit werden gedrongen."

Anders dan veel online aangeschafte muziek, zijn de boeken niet gebonden aan een specifiek apparaat: bijna alle huidige e-readers ondersteunen ePub, en kunnen de gekochte titels weergeven.

Amazon

Ook de meeste online boekverkopers ondersteunen die technologie. Gebruikers van een Reader zijn dus niet gebonden aan Bol.com. De belangrijkste uitzondering is Amazon, dat voor zijn e-reader Kindle een eigen formaat heeft ontwikkeld dat niet uitwisselbaar is.

De elektronische boeken die Bol.com verkoopt, kunnen op vier apparaten tegelijk geïnstalleerd worden. Dat moet volgens Ropers zorgen dat 'normaal gebruik' mogelijk blijft. Klanten kunnen boeken zo gemakkelijk delen met hun partner of uitlenen aan vrienden.