EDINBURGH - Het bewijs is volgens sommige Britten nu echt geleverd: op Google Earth zou te zien zijn dat het monster van Loch Ness bestaat.

Een negentien meter lange witte vlek, met drie uitstulpsels, vlak onder het wateroppervlak leidt in Britse media tot nieuwe speculaties over het bestaan van het monster.

Volgens dagblad The Telegraph is duidelijk een zeewezen te zien in het veelbesproken Schotse meer. De krant haalt een onderzoeker van het Loch Ness Project aan: ''Dit is intrigerend. Het verdient meer onderzoek'', aldus Adrian Shine.

Plesiosaurus

The Sun schrijft dat de vorm van de vlek op Google Earth duidelijke overeenkomsten vertoont met die van een plesiosaurus, een uitgestorven reptiel dat in de tijd van de dinosauriërs onder water leefde.

Nessie, zoals het monster liefkozend genoemd wordt, houdt de wereld al jaren in de ban. Geruchten over het bestaan van het 'dier' doken voor zover bekend voor het eerst op in 1933. Daarna waren er nog tientallen andere waarnemingen.

Foto's van het monster bleken altijd weer nep. Toch werd ook een aantal wetenschappelijke expedities uitgevoerd in de hoop het wezen te vinden.

Overleden

De afgelopen tijd werd gedacht dat het dier overleden zou zijn, omdat het al meer dan een jaar niet meer was waargenomen. Klimaatverandering zou ervoor zorgen dat Nessie niet langer kon leven in het meer.