LONDEN - Groot-Brittannië werkt aan wetgeving om mensen die illegaal downloaden, de toegang tot internet tijdelijk te kunnen ontzeggen. Ook moet het mogelijk worden om de bandbreedte van internetters bij overtreding van de wet aanzienlijk te verkleinen.

De regering presenteerde verder plannen om sites waar illegaal bestanden kunnen worden gedownload te blokkeren. De Britse minister van Digitale Zaken Stephen Timms hoopt dat de maatregelen snel worden ingevoerd. Eerdere plannen om piraterij aan te pakken strandden op technische onmogelijkheden. Met nieuwe wetgeving kan de Britse internetwaakhond Ofcom sneller en flexibeler ingrijpen.

Volgens de Open Rights Group, die internetgebruikers wijst op hun digitale rechten, zouden zulke maatregelen 'het fundamentele recht op vrije meningsuiting' in het gedrang kunnen brengen. Vertegenwoordigers van de Britse muziekindustrie zeiden blij te zijn met de voorstellen.

Frankrijk

Wereldwijd proberen overheden mogelijkheden te creëren om piraterij aan te pakken. In Frankrijk wilde de regering ook internetters afsluiten als ze illegaal downloaden, maar daar was het hoogste gerechtshof tegen. Pas in september zal opnieuw naar het voorstel worden gekeken.

Megaboete

In de Verenigde Staten werd onlangs een student veroordeeld tot een megaboete van 675.000 dollar (473.512 euro) voor illegaal downloaden en verspreiden van muziek. Het was de tweede keer dat een dergelijke zaak voor een Amerikaanse rechter kwam. Eerder kreeg een vrouw een zelfs boete van 1,92 miljoen dollar (1,35 miljoen euro) opgelegd.