AMSTERDAM - Het omstreden softwarebedrijf SCO krijgt een nieuwe kans in een langslepend geschil over de auteursrechten op het besturingssysteem Unix. Een gerechtshof bepaalde maandag dat opnieuw moet worden onderzocht of SCO die rechten bezit.

SCO verdiende tot enkele jaren geleden geld door bedrijven licenties te verkopen op het gebruik van besturingssysteem Unix en afgeleiden daarvan. Ook klaagde het verschillende grote bedrijven aan, die delen van Unix zonder toestemming zouden hebben verwerkt in andere programmatuur, zoals het opensource besturingssysteem Linux. Met name IBM moest het ontgelden: SCO eist een schadevergoeding van een miljard dollar van 'Big Blue'.

SCO beweerde de rechten op Unix in 1995 voor 149 miljoen dollar te hebben gekocht van Novell. Twee jaar geleden stelde een rechter evenwel vast dat dat niet het geval was: SCO zou alleen een sublicentie hebben verworven, maar de rechten waren nog in handen van Novell.

Faillissement

Daarmee viel de bodem uit het bedrijfsmodel van SCO, dat bovendien door de rechter werd opgedragen om de ten onrechte geïnde licentiegelden aan Novell over te dragen. Korte tijd na de uitspraak moest SCO faillissementsbescherming aanvragen.

De dreigende ondergang van SCO werd met name in de opensource-gemeenschap met gejubel ontvangen: het bedrijf had zich met juridische procedures tegen Linuxgebruikers niet populair gemaakt.

Te vroeg gejuicht

SCO's tegenstanders hebben mogelijk echter te vroeg gejuicht. Maandag bepaalde (PDF) een rechter in een beroepszaak dat een juryrechtbank opnieuw moet onderzoeken wie de rechten op Unix bezit. Mocht die tot de conclusie komen dat SCO wel degelijk eigenaar is van het besturingssysteem, dan worden rechtszaken tegen IBM en Novell nieuw leven ingeblazen, zo bevestigt SCO-topman Darl McBride tegenover de Salt Lake Tribune.