AMSTERDAM - Wikipedia gaat voortaan eindredactie voeren op artikelen over nog levende personen in zijn Engelstalige editie. Wijzigingen in die artikelen worden pas zichtbaar als ze door een ervaren Wikipediaan zijn goedgekeurd.

Dat meldt Jay Walsh de stichting Wikimedia tegenover de New York Times. De wijziging, waarmee afgelopen jaar in Duitsland al werd geëxperimenteerd, betekent een breuk met het verleden van de snelgegroeide online encyclopedie. Voor het eerst maakt de site onderscheid tussen gebruikers onderling. Wikipedia stond tot dusverre toe dat alle gebruikers artikelen uitbreiden of verbeteren.

De New York Times verwacht dan ook dat de beleidswijziging voor veel controverse zal zorgen op een conferentie in Buenos Aires, waar Wikipedianen deze week bijeen komen om onder meer te praten over de groei en de toenemende invloed van de encyclopedie. Eerder deze maand verscheen het driemiljoenste artikel in de Engelstalige editie van Wikipedia, en de site wordt door veel internetters als een belangrijke bron van informatie gebruikt.

Verantwoordelijkheid

"We zijn onderdeel geworden van de infrastructuur die mensen gebruiken om informatie te vergaren", zegt medeoprichter Jimmy Wales van Wikipedia tegenover de krant. "Dat geeft ons een serieuze verantwoordelijkheid."

Wales pleit voor de aanpassing sinds twee Amerikaanse senatoren, Edward Kennedy en Robert Byrd, in januari op Wikipedia ten onrechte werden doodverklaard.

Het nieuwe beleid moet dat soort incidenten voorkomen: wijzigingen in artikelen over nog levende personen worden voortaan eerst voorgelegd aan ervaren Wikipedia-gebruikers. Pas als die de nieuwe versie van het lemma hebben goedgekeurd, wordt die zichtbaar voor bezoekers.