AMSTERDAM - SP en PvdA eisen dat minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin aangifte doet tegen financiële instellingen om online gokken aan te pakken.

De partijen vinden dat de minister daar nu niet in slaagt. Dat schrijft de GPD. Internetcasino's zijn in Nederland verboden, maar vaak zijn ze gevestigd in het buitenland, waar het wel is toegestaan om online te gokken.

De minister heeft meerdere keren beloofd de illegale gokpraktijken aan de pakken, maar dat gaat niet gemakkelijk.

SP en PvdA willen nu dat Hirsch Ballin optreedt tegen creditcardmaatschappijen en financiële tussenpersonen die betalingen aan de goksites mogelijk maken.

Zonder succes

Dat probeert de CDA-bewindsman ook al sinds 2007, maar zonder succes. Begin deze maand schreef hij nog in een brief aan de Tweede Kamer dat hij opnieuw met een aantal banken om de tafel gaat.

Pin- en iDeal-beheerder Currence zegt dat banken de goksites pas kunnen uitsluiten na een oordeel van de rechter. Met de aangifte tegen banken moet dat oordeel er komen.

Het ministerie reageert tegen de GPD dat mogelijk lange juridische procedures nu niet de voorkeur hebben. Liever worden er op basis van vrijwilligheid afspraken gemaakt met de banken.