AMSTERDAM - Een blogster eist een schadevergoeding van 15 miljoen dollar (ruim tien miljoen euro) van internetbedrijf Google, omdat dat haar gegevens bekend heeft gemaakt aan model Liskula Cohen.

De 29-jarige modestudente Rosemary Port onderhield een weblog waarop ze Cohen beledigde. Ze noemde de 37-jarige Canadese ondermeer een 'skank', een minachtende term voor een ordinaire vrouw die seks heeft om aan geld, drugs of publiciteit te komen.

Naar verluidt zouden de twee elkaar kennen uit de Newyorkse modewereld, en ooit ruzie hebben gekregen omdat Cohen Ports partner zou hebben beschimpt.

Bekendgemaakt

Cohen wist Google via de rechter in New York vorige week te dwingen om de identiteit van de tot dan anonieme blogster bekend te maken. Port maakte gebruik van Blogger, het weblogplatform van het internetbedrijf.

Cohen was aanvankelijk van plan een proces tegen Port aan te spannen wegens belediging, maar zag daar later van af.

Schadevergoeding

Port kondigt tegenover de New York Daily News echter aan dat ze Google gaat aanklagen wegens schending van haar privacy. Ze eist een schadevergoeding van 15 miljoen dollar (ruim tien miljoen euro), omdat het bedrijf zijn plicht heeft verzaakt om Ports persoonlijke gegevens te beschermen.

Volgens Port heeft Cohen aan zichzelf te wijten dat haar blog zoveel aandacht heeft gekregen. "Voor ze naar de rechter stapte, waren er twee mensen die op mijn weblog keken: ik, en zijzelf."