AMSTERDAM - Microsoft lijkt wellicht toch onder een verkoopverbod voor tekstverwerker Word uit te komen. Het Amerikaanse patentbureau USPTO heeft een patent dat het bedrijf zou hebben geschonden, voorlopig ongeldig verklaard.

Een rechtbank in het Texaanse Marshall besloot eerder deze maand dat Microsoft zijn vlaggenschip Microsoft Office, waar Word onderdeel van is, binnen twee maanden zodanig moet aanpassen dat het geen inbreuk meer maakt op een patent van het Canadese bedrijfje i4i. Zoniet, dan wordt de verkoop van de software in de Verenigde Staten verboden. Ook kreeg Microsoft een boete van 290 miljoen dollar.

Het dispuut heeft betrekking op het gebruik van de technologie XML binnen Word. Volgens i4i doet Microsoft dat op een manier die door de Canadezen is gepatenteerd.

Microsoft betwist de geldigheid van dat patent: volgens de softwaregigant werd de technologie al toegepast voordat i4i zijn aanvraag deed.

Schikking

Het Amerikaanse patentbureau USPTO is dat met Microsoft eens, zo meldt Webwereld. Het verklaarde het patent 'voorwaardelijk ongeldig'. Dat betekent dat de kansen van Microsoft om de rechtszaak goed af te sluiten, sterk zijn verbeterd.

Het lijkt - ook als het patent overeind blijft - overigens onwaarschijnlijk dat het daadwerkelijk tot een verkoopstop van Word zal komen. Alom wordt aangenomen dat Microsoft in dat geval zal aansturen op een schikking.