AMSTERDAM - De Arabisch Europese Liga (AEL) heeft een omstreden cartoon weer op zijn website gezet. Het is een tekening waarop twee Joden de Holocaust verzinnen.

Het Openbaar Ministerie maakte dinsdag nog bekend dat de afbeelding weliswaar strafbaar is, maar dat het van vervolging af zal zien, als de AEL de cartoon voorgoed van zijn website verwijdert.

In eerste instantie zei de actiegroep aan die eis te hebben voldaan. Inmiddels is de organisatie daar echter van teruggekomen.

Deense cartoons

Reden is dat justitie ook heeft besloten dat de 'Deense cartoons' over de islamitische profeet Mohammed niet strafbaar zijn.

Politicus Geert Wilders en tv-programma Nova hadden die spotprenten in 2006 op de eigen website gezet, waarna verscheidene personen aangifte tegen hen deden.

Niet beledigend

Het OM oordeelt echter dat deze tekeningen niet beledigend zijn voor moslims als een groep en ook niet aanzetten tot discriminatie of geweld.

''Het gaat hier om het toepassen van dubbele maatstaven als het gaat om moslims'', schrijft AEL-voorzitter Abdoulmouthalib Bouzerda op zijn website.

''Gezien de beslissing van het OM om de Mohammed-cartoon als niet beledigend te interpreteren voor moslims, is de beslissing om de gewraakte AEL-cartoon als strafbaar te kwalificeren onbegrijpelijk.''

Boodschap

Overigens heeft de AEL altijd gezegd het niet eens te zijn met de boodschap van de spotprent. De organisatie zou die slechts hebben gepubliceerd om te laten zien dat niet alleen moslims zich beledigd kunnen voelen door cartoons.

Het OM laat in een reactie weten dat het de actiegroep twee weken de tijd had gegeven om de tekening van zijn website en van gerelateerde internetpagina's te halen. Als de afbeelding er na die periode nog steeds opstaat, zal het overgaan tot vervolging.

Nadat een Deense krant twaalf cartoons van de islamitische profeet Mohammed had gepubliceerd, ontstond in 2006 wereldwijd ophef. Veel moslims vonden de afbeeldingen beledigend. In meerdere landen braken rellen uit.