AMSTERDAM – Veel applicaties voor de iPhone sturen privacygevoelige informatie van de toesteleigenaar naar de eigen server. De gebruiker moet weliswaar eerst toestemming geven voor het gebruik van de applicatie, maar weet vervolgens niet over welke informatie een applicatie-aanbieder kan beschikken.

Dit meldt Tweakers op basis van informatie van diverse ontwikkelaars, waaronder het iPhone Dev Team dat software voor gekraakte iPhone’s ontwikkelt.

Het gaat daarbij niet alleen om applicaties die toestemming vragen om de locatie van de telefoon te bepalen.

Locatie

Onder andere het unieke id-nummer van de iPhone, de locatie, de softwareversie en de firmwareversie worden verzameld door de applicatie-aanbieders. Bij de Facebook-applicatie worden onder andere het geslacht en de geboortedatum onthouden.

In sommige gevallen worden deze gegevens doorgespeeld aan adverteerders. Ook gebruiken ontwikkelaars de informatie om de eigen applicatie te verbeteren.

Volgens ict-jurist Steven Ras mogen persoonsgegevens niet zomaar aan derden worden verstrekt zonder toestemming. "De aanbieders van iPhone-applicaties moeten vooraf aangeven met welk doel de persoonsgegevens worden verwerkt", aldus Ras.

Statistieken

Een aanbieder van iPhone-applicaties, Pinch Media, spreekt de berichtgeving tegen. Volgens het bedrijf wordt de informatie alleen gebruikt om statistieken over het gebruik van de software te publiceren. "Namen, telefoonnummers, e-mails of andere informatie waarbij personen geïdentificeerd kunnen worden verzamelen wij niet", aldus het bedrijf.