SAN JOSE/MOUNTAIN VIEW - PayPal hoopt binnen een maand in Nederland een betaalapplicatie uit te brengen op de iPhone.

Dat heeft Robbert de Haan van PayPal Nederland maandag (plaatselijke tijd) bekendgemaakt op het hoofdkantoor van de onderneming in het Californische San Jose.

De applicatie maakt het mogelijk om vanaf een mobiele telefoon betalingen te doen, en saldo-informatie of een transactieoverzicht te bekijken.

De PayPal App wordt op dit moment beoordeeld door Apple, en is bij goedkeuring binnen enkele weken gratis verkrijgbaar in de Nederlandse App Store.

PayPal zet zwaar in op mobiele technologie. Naast de iPhone App heeft het bedrijf sinds kort ook een applicatie voor de Blackberry.

Smartphones

Volgens topman Jack Stephenson van het bedrijf heeft de opkomst van moderne smartphones als de iPhone die ontwikkeling mogelijk gemaakt: moest het enkele jaren geleden nog langdurig onderhandelen voor een dure plek op door telecombedrijven beheerste mobieltjes, tegenwoordig kan een applicatie via het relatief open systeem van de iPhone vrij eenvoudig worden aangeboden.

Toch verwacht PayPal met de iPhone-applicatie niet direct veel geld te verdienen. De dienst zorgt vooral voor klantenbinding: gebruikers in andere landen, waar de App al langer bestaat, blijken vaak meermalen per dag hun transactieoverzicht te bekijken.

iDeal

PayPal heeft met 194 miljoen geregistreerde gebruikers, waarvan zo'n 50 miljoen in Europa, een stevige positie veroverd op de markt voor online betalingen. Daarmee is het bedrijf echter nog lang niet de belangrijkste betaaloptie.

In veel landen genieten creditcardbetalingen nog de voorkeur, en in Nederland heeft Paypal ook iDeal voor zich, het gezamenlijke online betaalsysteem van de Nederlandse banken.

Lappendeken

Brent Bellm, de afgelopen vier jaar verantwoordelijk voor de Europese activiteiten van Paypal, erkent dat.

De lappendeken van verschillende betaalsystemen in Europa ziet hij echter ook als een kans: Franse webwinkels accepteren geen Britse debitcards, iDeal is alleen bruikbaar binnen Nederland, en Duitse consumenten bezitten zelden een creditcard. PayPal kan al die betaalsystemen echter naadloos met elkaar verbinden.

Uitbreiden

Het bedrijf denkt zijn marktaandeel in Europa daarom fors te kunnen uitbreiden. Op dit moment accepteert ongeveer eenderde van de webwinkels in Europa PayPal als betaalmethode, maar dat zou moeten oplopen tot zo'n 60 procent.

Het bedrijf verwacht ondermeer te groeien door uitbreiding van de samenwerking met advertentiesites. Het Nederlandse Marktplaats.nl, net als PayPal eigendom van veilingsite eBay, heeft al geruime tijd een PayPal-betaalknop op de site.

Ontwikkelaars

Een andere groeimogelijkheid is de introductie van een platform voor ontwikkelaars. PayPal maakte vorige maand bekend dat het zijn betaaldiensten gaat openstellen voor programmeurs, die PayPal willen inbouwen in hun producten.

Op dit moment experimenteert een beperkt aantal ontwikkelaars daarmee, zoals het Twitpay, een dienst die het mogelijk maakt om te betalen via Twitter. Ook Microsoft doet mee aan de proef.

In november organiseert PayPal een conferentie, waar het platform verder wordt opengesteld.