AMSTERDAM – Na ruim twee jaar zijn de beheerders van de p2p-sites Releases4U en Shareconnector gedagvaard door het OM in het hoger beroep van de eerste p2p-zaak in Nederland.

De websites in kwestie, zogenoemde ‘ed2K-sites’, bieden links aan naar bestanden op het eDonkey-netwerk. Via dit netwerk worden veelal illegaal geüploade bestanden gedeeld.

De zeven personen die nu gedaagd zijn door het OM waren betrokken bij het beheer van Releases4U en Shareconnector.com.

Het hoger beroep zal dienen bij het gerechtshof in Den Haag op 18 november. Tijdens een pro-formazitting op 22 september zal de precieze invulling van de zaak worden bepaald.

Kanttekening

In eerste instantie werden in juli 2007 de nu gedaagde personen vrijgesproken. De rechter die de zaak toen behandelde maakte hier echter een kritische kanttekening bij.

Hij stelde dat het beheren van dergelijke p2p-websites in beginsel strafbaar is. De beheerders zouden medeplichtigheid zijn aan inbreuk op auteursrechten die gebruikers via de websites zouden plegen.

Deze inbreuk kon toen echter niet worden bewezen ondanks onderzoek door onder meer het OM, Stichting Brein en de FIOD. Op grond hiervan volgde ook vrijspraak voor deze beschuldiging.

Civiele rechtszaak

Het OM kondigde hierop meteen aan in beroep te gaan, waarna de zaak echter twee jaar stil kwam te liggen.

Stichting Brein heeft in de tussentijd al voor elkaar gekregen dat Shareconnector via een civiele rechtszaak werd verboden, nadat de beheerder zelf de website al op non-actief had gezet.

Over dit verbod loopt ook nog een hoger beroep. Releases4U was eerder al op zwart gegaan.