AMSTERDAM - Werknemers in de Verenigde Staten worden steeds vaker ontslagen of geschorst als gevolg van het lekken van vertrouwelijke informatie op internet. Vooral het publiceren van bedrijfsgeheime informatie op sociale netwerksites als Facebook en LinkedIn is in opkomst.

Dit blijkt uit een onderzoek van Proofpoint onder 220 Amerikaanse bedrijven.

Het vinden van vertrouwelijke informatie op sociale netwerksites heeft in 2009 bij 8 procent van de bedrijven geleid tot een ontslag, in vergelijking met 4 procent in het jaar daarvoor.

Ook Twitter blijkt een goede nieuwe bron om vertrouwelijke informatie op te vinden. In het afgelopen jaar ontdekte 13 procent van de bedrijven een lek op deze site.

E-mail

E-mail blijft overigens het grootste digitale middel om bedrijfsgeheimen mee te lekken. Bij 43 procent van de Amerikaanse bedrijven ontstond daardoor een lek in het afgelopen jaar. Daardoor ontsloegen 31 procent van de bedrijven een werknemer.

Ook weblogs blijven een risico voor bedrijven. Bij 9 procent van de bedrijven werd door het lekken van informatie op weblogs iemand ontslagen, bij 17 procent kreeg een werknemer een waarschuwing.

Personeel

De bedrijven nemen het risico van het lekken van vertrouwelijke informatie via internet wel steeds serieuzer, zo blijkt uit het onderzoek. Steeds vaker nemen ze personeel in dienst om mogelijke lekkages op te sporen.

Bij 33 procent van de bedrijven is nu dergelijk personeel in dienst, tegenover 15 procent in 2008.