AMSTERDAM - TomTom heeft zijn debuut gemaakt op de iPhone. Het bedrijf maakte maandag bekend dat zijn navigatiesoftware kan worden gedownload in de App Store van Apple.

Gebruikers moeten wel flink betalen. Kaarten van de Benelux kosten bijna 70 euro. De meeste softwaretoepassingen voor de iPhone kosten maar enkele euro's.

TomTom had in juni al bekendgemaakt de stap naar de iPhone te wagen.

Het bedrijf verdient vooral veel geld met de verkoop van navigatiekastjes, maar gebruikt nu zijn software om zijn positie te verstevigen.

Windows Mobile

De wereld van de mobiele telefonie is niet nieuw voor TomTom. Het bedrijf verspreidt zijn software al geruime tijd voor smartphones, bijvoorbeeld voor telefoons die draaien op Windows Mobile, het besturingssysteem van Apple-rivaal Microsoft.

De ontwikkeling van de markt voor navigatiekastjes had de afgelopen jaren echter prioriteit.

Carkit

Om de TomTom-software op de iPhone te kunnen laten draaien, moeten eigenaren de nieuwste besturingssoftware van Apple installeren. Daarmee is het mogelijk om de bestuurder afslag na afslag te begeleiden bij zijn autorit.

TomTom brengt voor de iPhone ook nog een speciale carkit op de markt. Volgens een woordvoerder gebeurt dat nog deze zomer, dus voor eind september. De prijs daarvan moet nog worden bekendgemaakt.