AMSTERDAM - Domeinnamenbedrijf Verisign leidt alle foutief in de browser getikte .com - en .net-adressen naar een zoekpagina op zijn eigen website. Voorheen kwam de gebruiker op een 'The page cannot be displayed'-error.

In de internetwereld is met verontwaardiging gereageerd op deze stap. Veel e-mail- en anti-spamprogrammatuur kan nu niet meer functioneren. Verisign is het bedrijf dat van de Amerikaanse overheid het monopolie op de .com en .net-domeinnamen heeft gekregen.

Het bedrijf wil met de omleiding ('redirect') met zijn website meer advertentie-inkomsten genereren. Toch noemt een persverklaring van Verisign het een verbetering van de web-ervaring van de internetter. "Voorheen gaf zijn of haar webbrowser een foutmelding waarin geen nuttige informatie te vinden was."

Verisign is niet het eerste bedrijf dat aan typfouten probeert te verdienen. Microsoft laat zijn browser bij fout getypte adressen het zoekscherm van MSN tonen. Omdat dit een ingreep in de browser is, aan de gebruikerskant van internet, zijn de gevolgen echter niet zo verreikend als van de actie van Verisign.