AMSTERDAM - Apple houdt in de eerste helft van september een presentatie. Details daarover zijn nog niet bekend, maar de geruchten stapelen zich op over de introductie van een 'tablet'.

Volgens een technologieblogger van de Washington Post zou Apple personen uit de muziekindustrie hebben benaderd voor een evenement 'in de week van 7 september'. Dat is geen onlogisch moment, want het bedrijf presenteerde de laatste jaren rond die tijd steeds nieuwe producten en diensten rond de iPod, de muziekspeler van het bedrijf. Zo lanceerde topman Steve Jobs in september 2007 de iPod Touch.

De traditionele speculatie over de inhoud van de overigens nog niet bevestigde bijeenkomst is inmiddels in alle hevigheid losgebarsten. Zo zoemt het al geruime tijd van de geruchten over de introductie van een zogenoemd tablet, een apparaat dat het midden houdt tussen een iPod Touch en een Macbook en dat wordt bediend met een aanraakscherm.

Anoniem telefoontje

Technologieroddelsite Gizmodo beweert een anoniem telefoontje te hebben gekregen van iemand die zei aanwezig te zijn geweest bij een presentatie van zo'n tablet. Het apparaat zou ongeveer drie keer zo groot zijn als een iPhone en tussen de 700 en 900 dollar gaan kosten.

Eind juli meldde de Financial Times al dat Apple voor de feestdagen een dergelijk apparaat zou willen introduceren als entertainmentplatform. Het bedrijf zou werken aan een digitale variant van de oude cd, inclusief interactieve cd-hoesjes en songteksten. Zo zou het de verkoop van complete albums in muziekwinkel iTunes willen stimuleren. Veel klanten geven de voorkeur aan losse liedjes.

Ook is een tablet, met een groter scherm dan de iPod Touch en de iPhone, goed geschikt om films op af te spelen.

Boeken

Het tablet zou bovendien een aantrekkelijk alternatief kunnen vormen voor de e-readers die nu op de markt zijn, zoals de Kindle van Amazon. Apple zou daarover al met verschillende uitgeverijen in gesprek zijn.

Die laatste functie is goed in verband te brengen met de bewering van Gizmodo dat Apple onder meer een variant voor 'educatief gebruik' op de markt zou willen brengen.

iTunes

Apple-blog The Loop tracht ondertussen alle speculaties te ontkrachten. Het zegt 'zeer betrouwbare bronnen' te hebben gesproken die ontkennen dat Apple in september een tablet presenteert. Dat zou pas in de eerste helft van 2010 gebeuren.

De bijeenkomst zou zich volgens de site concentreren op de muziekverkoop van Apple. Vermoedelijk worden enkele nieuwe iPod-modellen gepresenteerd, en wellicht ook updates van iTunes, de muziekwinkel annex mediabeheersoftware van Apple.

Een nieuwe versie van iTunes zou volgens sommige geruchten geïntegreerd worden met sociale webdiensten, zoals muzieksite Last.FM, microblogdienst Twitter en netwerksite Facebook.