AMSTERDAM – Hackers gebruiken accounts op Twitter om instructies naar zombie-pc’s te sturen. Op deze manier kunnen zij gekaapte computers, ofwel botnets, aansturen via het Twitter-kanaal.

Dit schrijft beveiligingsonderzoeker Jose Nazario. Hij ontdekte een Twitteraccount dat op deze manier door hackers werd gebruikt om gekaapte computers aan te sturen.

Via het Twitter-kanaal werden links en commando’s verstuurd naar de aangesloten gekaapte pc’s binnen het botnet. De berichten van het betreffende account werden door de aangesloten computer gevolgd via de rss-feed.

De links die verstuurd werden, bleken volgens Nazario te leiden naar websites waar meer kwaadaardige code en instructies werden gedownload.

Geen uitzondering

Volgens Nazario gaat het niet om een uitzondering en zouden er meer van dergelijke accounts bestaan waarmee hackers botnets beheren.

Traditioneel wordt de chat-technologie IRC gebruikt om netwerken van zombie-pc’s aan te sturen. Hackers zijn echter continu op zoek naar nieuwe kanalen om te gebruiken.