BEEK - Ruim 200.000 personen en organisaties hebben zich inmiddels aangemeld voor het landelijke alarmeringssysteem Amber Alert. Daarmee kan de politie als een kind is ontvoerd of wordt vermist miljoenen mensen waarschuwen.

Organisaties met duizenden werknemers als de Koninklijke Marechaussee, de NS en beveiligingsbedrijven tellen als één aanmelding. Het alarmeringssysteem bestaat sinds november vorig jaar.

Sinds deze week krijgen sms'jes voorrang op het andere sms-verkeer. Het bedrijf Netpresenter dat het systeem ontwikkelde, heeft afspraken gemaakt met alle providers.

Dat maakte een woordvoerster vrijdag bekend. Dit is van belang bij finales van bijvoorbeeld het televisieprogramma Idols of tijdens de jaarwisseling wanneer er veel berichten worden verstuurd. Ook zijn de tekstberichten gratis.

Katja

Ambert Alert stuurt niet alleen waarschuwingen pers sms, maar ook via e-mail, beeldkranten en via het vriendennetwerk Hyves op internet. Sinds de introductie in 2008 ging er twee maal een alarmering uit.

De eerste keer was in februari toen de 4-jarige Lorenzo uit Rotterdam werd vermist. De kleuter werd al snel teruggevonden.

De tweede keer was in mei toen de vader van de 7-jarige Katja Leendertz zijn dochter van het schoolplein in Ede meenam. Hij nam haar mee naar Amerika. Daar zit het meisje nog steeds.