DEN HAAG - Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) heeft de hulp van cybercrimineel Stanislav ingeschakeld om hem te helpen mensen bewuster te maken van de gegevens die zij onbeschermd op internet vrijgeven.

De actie is onderdeel van zijn campagne over Veilig internetten die twee weken geleden van start is gegaan.

Wie een Hyvespagina op internet heeft en kijkt op www.stanislav.nl wordt daar geconfronteerd met een filmpje van Stanislav en zijn bende die op zoek zijn naar persoonlijke informatie op Hyves.

Prikbord

In het filmpje zijn onbeveiligde persoonlijke gegevens van de ingelogde Hyvesgebruiker verwerkt. Zo print Stanislavs cybermaffia foto's van de Hyvesgebruiker uit en hangt deze op, op een prikbord. Ook het land waar de Hyvesgebruiker woont, zijn of haar naam en het aantal Hyves vrienden van de gebruiker komen in het filmpje voor.

Aan het einde van het filmpje staat een link naar de internetpagina's van de campagne Veilig internetten waarop ook vijf tips over veilig Hyven staan.

Volgens de zegsman van Justitie was het filmpje vrijdagochtend al meer dan een miljoen keer bekeken.

Privacyfout

Het filmpje mag dan populair zijn, volgens NRC Next vrijdag is er wel een privacyfout gemaakt, waardoor privéfoto's van gebruikers getoond worden. Normaal zijn die afgeschermd. Een woordvoerder van Hyves erkent dat er persoonlijke informatie via de servers is verstuurd.