PEKING - Het Amerikaanse computerconcern Apple maakt met zijn iPhone binnenkort waarschijnlijk een krachtige entree in China.

Volgens Chinese media heeft telecomaanbieder China Unicom al vijf miljoen exemplaren van de populaire telefoon besteld. Dit zou Apple 10 miljard yuan (ruim 1 miljard euro) hebben opgeleverd.

Ter vergelijking: Apple verkocht het afgelopen kwartaal wereldwijd 5,2 miljoen iPhones. China is een belangrijke groeimarkt voor het concern, maar het bedrijf heeft er wel te maken met concurrentie van de zwarte markt, waar de telefoons tegen lagere prijzen worden aangeboden.

De iPhone maakt waarschijnlijk volgende maand zijn debuut in China, al is de introductie van het toestel in de Volksrepubliek nog niet officieel aangekondigd.

Wifi

Onduidelijk is ook nog in hoeverre de Chinese versie van het toestel afwijkt van de iPhone in andere delen van de wereld.

Zo zou het model op uitdrukkelijk verzoek van Unicom zijn ontdaan van zijn wifi-verbinding, en sommige geruchten stellen dat de telefoon ook niet beschikt over een mobiele breedbandaansluiting.