AMSTERDAM - Sociaal netwerk lijkt zich te hebben vastgebeten in plannen om het opkomende Twitter onder de duim te houden. De site blijkt te werken aan een versimpelde lichte variant, die sterk op de microblogdienst lijkt.

Het bestaan van 'Facebook Lite' lekte uit toen de netwerksite de nog experimentele dienst vannacht per ongeluk openstelde voor het publiek. Korte tijd later werd die proefversie weer haastig gesloten, maar toen hadden webloggers inmiddels schermafbeeldingen op internet geplaatst.

Ingelogde gebruikers krijgen op hun Facebookpagina normaliter een chronologische lijst te zien van filmpjes, quizjes, spelletjes en andere activiteiten die hun vrienden online hebben ontplooid.

Statusupdates

De Lite-variant is eenvoudiger. De versimpelde versie toont hoofdzakelijk 'statusupdates', korte tekstberichtjes waarin gebruikers melden wat ze aan het doen zijn of linkjes delen.

Daarmee begeeft Facebook zich meer dan ooit in het vaarwater van Twitter. Ook Twitter is doorgebroken als een dienst waar gebruikers elkaar via korte updates op de hoogte kunnen houden van hun doen en laten.

Nieuwe gebruikers

Tegenover CNet laat Facebook in een reactie weten dat het met de simpele versie vooral mikt op nieuwe gebruikers, die niet overdonderd willen worden door talloze mogelijkheden.

Ook zou de lichtere site beter geschikt zijn voor trage of beperkte internetverbindingen, zoals op mobiele telefoons of in ontwikkelingslanden.

Friendfeed

Eerder deze week werd al bekend dat Facebook de website Friendfeed overneemt, dat zich ook toelegt op dit zogenoemde microbloggen. Friendfeed doet dat ondermeer door het aggregeren van bezigheden van zijn gebruikers elders op internet.

Wie bijvoorbeeld een foto op Flickr plaatst, een bookmark bewaart bij Delicious of een update post op Twitter, kan dat via Friendfeed laten weten.

Actualiteit

De kracht van Twitter schuilt vooral in de actualiteit er van. De ongeveer twintig miljoen gebruikers zetten Twitter steeds vaker in om grote nieuwsontwikkelingen te bespreken.

Toen in januari een vliegtuig een noodlanding maakte in de rivier de Hudson, ten westen van het New Yorkse stadsdeel Manhattan, zorgden plaatselijke Twitteraars voor een live verslag. Ook verspreidden zij als eersten foto's van het toestel.

Zoekmachines

Zoekmachines als Google en Microsoft hebben zich daarom inmiddels op de microblogdiensten gestort. Die kunnen immers voor zeer actuele zoekresultaten zorgen. Ook Twitter zelf werkt aan een zoekmachine.