AMSTERDAM - Een rechter in de Amerikaanse staat Texas heeft Microsoft verboden zijn tekstverwerker Word nog te verkopen of te importeren in de Verenigde Staten. Het bedrijf zou zich schuldig maken aan patentschending.

Het verbod is de uitkomst van een al langer lopende rechtszaak die tegen Microsoft is aangespannen door het Canadese bedrijf i4i. Dat zegt dat Microsoft in Word een technologie heeft gebruikt waar i4i een patent op bezit. Het patent betreft het gebruik van het bestandsformaat XML.

In mei oordeelde de jury in dezelfde zaak al dat Microsoft een boete van 200 miljoen dollar moest betalen. De rechter deed daar nog eens 90 miljoen dollar bij. Tegen de uitspraak in mei heeft Microsoft al beroep aangetekend.

Onwaarschijnlijk

Het lijkt onwaarschijnlijk dat het daadwerkelijk tot een verkoopstop komt. Word is een van Microsofts belangrijkste producten. Het bedrijf gaat in ieder geval in beroep, maar als de juridische mogelijkheden zijn uitgeput, zal het bedrijf vermoedelijk proberen een schikking te treffen of zijn software zodanig aan te passen dat het patent wordt omzeild.

Patenttrollen

De zaak is aangespannen in het stadje Marshall, in het oosten van Texas. De federale rechtbank in die plaats staat bekend om de vele patentzaken, waarin klagers vaak gelijk krijgen.

Volgens critici is Marshall een paradijs voor zogenoemde 'patenttrollen', bedrijfjes die een groot pakket patenten beheren met geen ander doel dan geld te slaan uit rechtszaken tegen bedrijven die die patenten zouden schenden.